Početna   /   Novosti   /  
01.04.2023.

PRESS KONFERENCIJA NA PROJEKTU “ČUDNI SU PUTEVI VJERE OD LIMA DO ZETE“

Eparhija budimljansko-nikšićka i projektni partneri održali su danas pres konferenciju u okviru projekta “Čudni su putevi vjere od Lima do Zete” na Jadranskom sajmu turizma u Budvi.

Ovaj projekat ima za cilj da doprinese poboljšanju kapaciteta za iskorišćavanje turističkih potencijala prekogranične oblasti Crna Gora – Srbija kroz stvaranje prekograničnog proizvoda u sklopu vjerskog turizma stvaranjem nove turističke infrastrukture, promovisanjem prekogranične oblasti kao turističke destinacije, umrežavanjem i prenošenjem znanja i vještina.

Vjerski i kulturni turizam prepoznat je kao važan potencijal za razvoj opština Nikšić i Priboj. Budući da su ekonomke  aktivnosti, između ostalog, koncentrisane upravo na turizam, ova će područja imati koristi od valorizacije postojećih potencijala.

Ideja za razvoj ovog projekta leži u činjenici da se diskrecijsko putovanje u slobodno vrijeme gdje je religija glavni motiv putovanja, gdje je samo putovanje oblik duhovnog napretka, a destinacija mjesto bogoslužja i hodočašća popularno u međunarodnoj zajednici. granično područje. Projekt su zajednički osmislili i realizirali partneri u Crnoj Gori, Eparhija budimljansko-nišićka, i Srbiji, Turistička organizacija Priboj i Eparhija mileševska. Projekat financsira Europska unija putem Ministarstva finansija, Sektora za ugovaranje i financiranje programa iz sredstava Europske unije Republike Srbije u okviru Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA II).


Ukupna vrijednost projekta je 410.430,38 €, od čega Europska unija sufinansira do 336.552,91 €.

Jadranski sajam - All Right Reserved ©