Početna   /   Novosti   /  
05.10.2022.

SVEČANO OTVOREN 43. SAJAM GRAĐEVINARSTVA, 9. SAJAM ENERGETIKE I 1. SAJAM “STAR UP”- a

Na Jadranskom sajmu održavaju se od danas do subote 43. sajam gradjevinarstva, 9. sajam energetike i 1. sajmom” Start up”-a, koje je Jadranski sajam organizovao u saradnji sa Inženjerskom komorom Crne Gore.

O aktuelnim sajmovima i okolnostima u kojima su organizovani, u svom pozdravnom govoru, osvrnuo se direktor Jadranskog sajma doc. dr. Rajko Bujković:

„Upravo u ovo vrijeme Jadranski sajam započinje 55-u godinu svog postojanja i služenja tržišnoj privredi.
Sajam kao tržišna institucija koja vrši značajnu promotivno-prodajnu funkciju u nacionalnoj privredi jednako uspješno je realizovao svoju misiju kroz vrijeme u ambijentu sasvim različitih privrednih sistema i državnih okvira.
Cijeneći ukupne okolnosti u privredi te socio-ekonomske okolnosti, nakon dovogodišnje pandemije, a posebno specifočnosti koje prate aktivnosti Jadranskog sajma, kalendar sajmova u 2022 godini realizovan je pod motom “Za novi početak“ – kazao je Bujković.“


Posebnu zahvalnost za podršku direktor Jadranskog sajma uputio je članovima Odbora direktora i Inženjerskoj komori Crne Gore.
„Imam potrebu da se posebno zahvalim predsjedniku i članovima Odbora direktora AD JS koji svojim djelovanjem u specifičnim uslovima značajno doprinose poslovanju ovog kolektiva.
Takodje posebno želim da se zahvalim Inženjerskoj komori Crne Gore, koja je razumjela okolnosti, i realizovanim partnerstvom dala značajnu podršku našoj kompaniji.“


Ovogodišnje sajamske manifestacije potvrdile su interancionali karakter sajamskih dogadjaja koje organizuje Jadranski sajam.
Tako i ove godine na sajmu su pored domaćih kompanija prisutne i kompanije iz Albanije, Srbije, Njemačke i Poljske.

 

Svečano otvarajući jesenje sajamske manifestacije, predsjednik Inženjerske komore Crne Gore Nikola Luković uputio je zahvalnost ispred Komore na prilici da se pokaže volja i spremnost da se sačuva građevinska struka: “ Da joj pružimo prepoznatljivost kakvu zaslužuje“ – istakao je Luković i potencirao ulogu i odenos Inženjerske komore prema onome što je javni, a ne, ili ne bi trebalo da bude pojedinačni interes:
„Inženjerska komora čvrsto stoji protiv svih partikularnih interesa koji se predstavljaju da rade u ime opšteg interesa, protiv svih prisvajanja i privatnih interpretacija zajedničkog dobra. Inženjerska komora priznaje samo jedan interes, a to je interes naše struke sačinjen od pojedinačnog dobra svakog od nas. Smatrali smo da je ovo važno, da opet kažemo na glas, i Jadranski sajam bio je odličan povod za to.“

 

U tom cilju je i pružena opravdana i zaslužena podrška Jadranskom sajmu:
„Kada nam se sredinom godine gospodin Bujković obratio sa molbom da podržimo organizaciju sajma, nisam imao dilemu. Ova zemlja je dala velike graditelje, sjajne inženjere i inženjerke i razvila kvalitetne prakse koje ne smiju biti žrtve loših odluka. Jadranski sajam je jedna od takvih praksi i mi je moramo zajednički čuvati. Moramo njegovati 50 godina dugo nasleđe sajma i obezbijediti sebi mogućnost da na jednom mjestu vidimo u kom se smjeru razvija naša struka i šta je to što nam velike građevinske firme iz inostranstva mogu ponuditi. Ovo je uvijek bila jedinstvena prilika i da odmjerimo svoju snagu, bez lažnog samopouzdanja, ali i bez lažne skromnosti. Želim da Vi, mladi ljudi, jedva čekata neki naredni sajam kao priliku da se predstavite i da vam se predstave.
U ovakvim razmišljanjima Inženjerska komora stoji i stojaće kao pouzdan partner Jadranskom sajmu. Tim ispred Komore je želio da pruži svoj pečat organizaciji sajma, zbog čega imamo zadovoljstvo da uoči današnjeg programa čujemo sjajnu inženjerku, profesoricu na Građevinskom fakultetu, članicu Komore i moju koleginicu dr Ninu Serdar koja će održati predavanje na temu, veoma važnu za sve nas građevince. Dr Nina Serdar će govoriti o onome što nas čeka već od januara naredne godine kada će naši inženjeri preuzeti novo građevinsko pismo, prema standardima Evrope i razvijenog svijeta.“

 

Sajamske manifestacije treba i dalje unapređivati, razvijati i proširivati, zaključio je predsjednik Inženjerske komore Nikola Luković:
„Mi želimo da sajam bude stjecište novih i naprednih ideja i tehnologija u struci, imamo intelektualnu snagu da to iznese, mi raspolažemo neuptinom voljom i trebamo vas, mlade i sa entuzijazmom, da nas naslijedite i povedete ka novim pobjedama. Barem Komora svoje politike gradi u ovom smjeru. Ovo danas računam da je jedna mala pobjeda za sve nas i naznaka novog doba - ne bih rekao samo sajma, već novog doba znanja, integriteta, principa, i prestiža inženjerske struke kao zajedničkog, opšteg dobra.
U mojoj interpretaciji, to se dobro ne može graditi bez „svetog trojstva“ – nauke, struke i privrede. A danas, na ovom mjestu imamo predstavnike sve tri strane. U dobroj vjeri da smo zaista na pravom putu ću vas na kraju još jednom pozdraviti. Iskoristite današnji dan da nešto naučite, da se međusobno sretnete i da uživate u proizvodima vašeg rada“, kazao je Luković, i direktoru Jadranskog sajma doc. Dr Rajku Bujkoviću poželio uspješan ovogdišnji sajam i obostranu saradnju i u budućem periodu.

Jadranski sajam - All Right Reserved ©