Početna   /   Novosti   /  
01.04.2022.

UPRAVA ZA BEZBJEDNOST HRANE, VETERINU I FITOSANITARNE POSLOVE NA JADRANSKOM SAJMU

Predstavljanje projekta „PEF MED PLUS“

„Ovdje smo da predstavimo novi projekat „Pef Med Plus“, koji je namijenjen našim proizvođačima“, kazala je predstavnica Uprave Jelena Vračar Filipović, i pojasnila da projekat promoviše određene metodologije i alate u poljoprivredno - prehrambenom sektoru.

Po riječma Vračar Filipović, njihov cilj je da smanje ekološki otisak koji ovaj sektor ostavlja na ekologiju.

„Projekat se finansira iz INTERREG  fondova EU, i regionalnog su karaktera. Ovaj program je INTERREG MED, što znači da je namijenjen zemljama mediteranskog podneblja.

U našem projektu imamo 7 zemalja partnera, italijanska Agencija za zaštitu životne sredine je lider, a učestvuju i Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Grčka, Francuska i Italija.

Projekat spada u grupu onih koji promovišu, i koji spadaju u grupu zaštite životne sredine, a njegova specifičnost je u tome što se radi o određenoj metodologiji i alatima koji su razvijeni, a koje mogu da koriste naši poljoprivredni proizvođači, da bi procijenili takozvani „ekološki otisak“ njihovih proizvoda na životnu sredinu“ - kazala je Vračar Filipović.

Na pitanje da li su ti alati proizvođačima dostupni i da li ih dodatno finansijski opterećuju, odgovorila je:

„Sama metodologja ima neka ograničenja za primjenu ovdje u Crnoj Gori, s obzirom da je potrebno dosta inputa samom alatu i metodu da bi mogao da dođe do takvih procjena, a u finansijskom dijelu sama procjena i nije toliko skupa. Dovoljno je prikupiti određene performanske koje imamo u preduzeću, a tiču se uticaja na životnu sredinu. Međutim, sam proces transformacije i implementacije zahtijevaće određena finansijska sredstva.“

O pomoći države u dijelu mplemetacije ovog projekta, kazala je:

„Apsolutno. Radi se o tome da u ovom trenutku ova metoda nije obligatorna, ali i u strategijama EU i u nacionalnim strategijama jeste pomenuta. PEF je skraćenica od „Product enverimental foodprinter“, što znači „ekološki otisak“, i ta metodologija se promoviše od 2013. godine na nivou Evropske unije, a preuzeta je i u našim nacionalnim strategijama, tako da za sada nije obavezna, ali svakako će biti u nekom narednom periodu.“

Predstavnica Uprave za bezbjednost hrane Jelena Vračar Filipović akcentovala je da je ono što već sada žele da sugerišu našim proizvođačima da počnu da koriste ovakve vrsta alata.

„Alat ne samo da daje procjenu ekološkog otiska, već daje i neke solucije i rješenja koja su održiva. Ako identifiujemo rješenja koja su moguća, tu bi trebalo da se uključi i država, i donatori, i projekti koji postoje u našoj državi i koje mogu da koriste ifizička lica i ukupna provreda, da bi poboljšali svoje ekološke performanse“ - zaključila je.

Jadranski sajam - All Right Reserved ©